Groenboek : 15 voorstellen voor een betere Justitie

Op 23 mei 2017 overhandigde Guido Wevers, de intendant van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN., samen met Bart Willocx, voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, aan minister van Justitie Koen Geens het  ‘Groenboek: 15 voorstellen voor een betere Justitie’.

Lees meer...

Controle ingang Vlinderpaleis Antwerpen

Bij het betreden van het gerechtsgebouw dient u een tijdelijke scanstraat te passeren. De aanbesteding voor de bouw van een nieuwe scanomgeving is nog lopende en wordt verwacht in het najaar.

Dagelijks worden hier een 1000-tal bezoekers gecontroleerd, met piekmoment tussen 8u30 en 10u00. Hou dus rekening met eventuele wachttijden, zeker tussen 8u45 en 10u00.

Lees meer...

Paleis van Margareta van Oostenrijk

Binnentuin

Bibliotheek

Troonzaal

Margareta van Oostenrijk is tussen 1507 en 1530 landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Haar woonpaleis is het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen.

Van hieruit verspreidt de renaissance zich. Geniet van de prachtige renaissancistische voorgevel en de charmante tuin.

Van 1616 tot 1796 wordt het paleis ingenomen door de Grote Raad, het hoogste rechtscollege van de Zuidelijke Nederlanden.

Op de gevel vind je nog altijd het wapenschild van Margareta, naast het wapenschild van keizer Karel en een beeld van vrouwe Justitia.

Vandaag doet het gebouw dienst als gerechtshof.

Margareta van Oostenrijk

Op jonge leeftijd kent Margareta al een woelig huwelijksleven. Tot driemaal toe wordt zij uitgehuwelijkt. De Franse kroonprins stuurt haar op elfjarige leeftijd terug omdat hij een betere tegenpartij vindt. De Spaanse troonopvolger sterft enkele maanden na het huwelijk. En Philibert van Savoye, haar grote liefde, overlijdt na drie jaar gelukkig huwelijk. De op dat moment vierentwintigjarige Margareta kleedt zich voortaan als weduwe en weigert opnieuw te trouwen.

Margareta wordt benoemd tot landvoogdes van de Nederlanden en vestigt zich in 1507 in Mechelen. Ze neemt de opvoeding van (keizer) Karel en zijn zussen op zich. Volgens haar tijdgenoten bestuurt ze het land met tact en een klare kijk. n van haar grootste successen is de Damesvrede van Kamerrijk in 1529. Die kan ze afdwingen na harde onderhandelingen met Louise de Savoye, moeder van de Franse koning en zus van wijlen Philibert.

Aan Margareta's hof bloeien ondertussen kunst en wetenschap in de beginnende renaissance. Belangrijke kunstenaars en filosofen verblijven in het paleis. De polyfone muziek is haar grote passie. Haar originele koorboek wordt bewaard in het Mechelse stadsarchief. Het staat op de lijst van Vlaamse topstukken.

Elke werkdag is de tuin van het Paleis van Margareta van Oostenrijk toegankelijk tussen 7u30 en 18u00. Tijdens het weekend en op feestdagen van 9u00 tot 20u00.

Via de Regie der gebouwen kan u een brochure aanvragen.