Controle ingang Vlinderpaleis Antwerpen

Bij het betreden van het gerechtsgebouw dient u een tijdelijke scanstraat te passeren. De aanbesteding voor de bouw van een nieuwe scanomgeving is nog lopende en wordt verwacht in het najaar.

Dagelijks worden hier een 1000-tal bezoekers gecontroleerd, met piekmoment tussen 8u30 en 10u00. Hou dus rekening met eventuele wachttijden, zeker tussen 8u45 en 10u00.

De definitieve scanstraat is een uitwerking van de plannen van minister Geens waarbij het vlinderpaleis één van de vijf gebouwen is waar extra beveiliging voorzien wordt bij o.a. risicozittingen (en zittingen m.b.t. terreur).
Het is de intentie van de minister om gevoelige zittingen steeds te laten doorgaan in de gebouwen waar de “scanstraten” komen. 5 sites, 1 per ressort, krijgen dus een hoger beveiligingsniveau.

De firma G4S heeft de toegangscontrole overgenomen van het veiligheidskorps.

Een strengere beveiliging betekent ook strenge regels hieromtrent, die afgesproken zijn tussen de FOD Justitie, de beveiligingsfirma en het beheer van het Vlinderpaleis.
In deze nieuwe omgeving is er geen mogelijkheid tot uitzondering, iedereen die via de hoofdingang binnenkomt dient door de scanstraat te passeren.
De advocaten krijgen een aparte ingang dewelke zij kunnen bedienen met hun nieuwe advocatenkaart.
Voor het personeel zijn de personeelsingangen (gelijkvloers) voorzien met toegangsbadge.
De toegangscontrole dewelke nu werd opgelegd aan G4S sluit dus reeds aan bij de nieuwe omstandigheden.

Het is echter zo dat de procedures effectief strikt moeten opgevolgd worden door G4S.
We begrijpen het ongenoegen bij sommige mensen, maar dit is een nieuwe procedure die overal (bij de inplanting van de andere scanstraten) even strikt zal worden toegepast.
Als er uitzonderingen op deze  procedures worden toegestaan, wordt het nut van de scanstraat immers ondermijnd.

We zijn er ons terdege bewust van dat het tijd vraagt om iedereen aan deze ‘nieuwe’ realiteit te laten wennen.